Home Zakelijk • Freelance contract overeenkomst

Freelance contract overeenkomst

 - 

In een freelance contract komen allemaal afspraken te staan tussen een zzp’er en de opdrachtgever. Het contract is voor beide partijen van belang. Voor de freelancer is het belangrijk dat alle afspraken schriftelijk zijn vastgelegd. De freelancer kan zich later nog beroepen op het contract als er geen werk gegeven wordt. Voor de opdrachtgever is het van belang dat het duidelijk is dat er geen arbeidsovereenkomst is tussen beide partijen. Vaak wordt er door grote bedrijven gewerkt met een standaard freelance contract. Deze is meestal in het voordeel van de opdrachtgever. Voordat u een freelance contract gaat gebruiken is het van belang om het contract juridisch te laten controleren.

Standaard freelance overeenkomst.

freelance contract

De meeste opdrachtgevers werken met een model freelance overeenkomst. Hierin staan een aantal standaard afspraken die u zo gedetailleerd mogelijk kunt maken. Vaak staat er letterlijk de zin dat er geen arbeidsovereenkomst wordt aangegaan en alleen een opdracht wordt toegewezen aan een freelancer. De exacte werkzaamheden van de zzp’er staan er ook in omschreven. Daarnaast staat de eventuele financiële beloning in het contract vermeld. De manier van betaling staat ook omschreven in de overeenkomst.

Beëindiging freelance contract.

Bij de meeste freelance contracten wordt het contract automatisch beëindigt na afloop van de opdracht. Het kan ook gebeuren dat een contract tussentijds beëindigt wordt. Bijvoorbeeld als een opdracht eerder stopt of als er sprake is van een wanprestatie van de tegenpartij. Op welke wijze de samenwerking beëindigt wordt staat altijd in het freelance contract omschreven. Bijvoorbeeld met een opzegtermijn van een maand en een schriftelijke opzegging van het freelance contract.

Verantwoordelijkheid en schade bij freelance contract.

freelance contract.

In de meeste freelance contracten is er aandacht besteed aan een concurrentiebeding en het meenemen van klanten. Het is voor een freelancer verboden om klanten van de tegenpartij mee te nemen en in eigen beheer te nemen. Daarnaast is de freelancer verantwoordelijk voor eventueel schade die door fouten ontstaan. Voor de freelancer kan het handig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit soort problemen kunnen dan verholpen worden. Daarnaast staat er in het contract vaak dat de freelancer zelf verantwoordelijk is voor het afdragen van de BTW en belastingen. De werkgever wordt zo vrij gepleit van het betalen van sociale lasten voor de werknemer. Dit soort afspraken staan eigenlijk standaard in een voorbeeld freelance contract. Vaak wordt er ook een VAR verklaring van de freelancer verwacht en deze wordt meestal in het contract verplicht gesteld.

Author:blog beheerder