Home Muziek • Muzieknoten voor elk muziekinstrument

Muzieknoten voor elk muziekinstrument

 - 
muzieknoten

muzieknotenMuzieknoten zijn wanneer je een muziekinstrument wil bespelen erg belangrijk. Deze noten zijn erin verschillende varianten en eigenlijk allemaal weer van toepassing op elke muziekstuk. Vaak wordt het lezen van noten erg onderschat en daarom kom je in dit artikel meer te weten. In dit geval duiken we niet meteen in de theorie achter het muziek leren lezen, maar gaan we stapsgewijs begrippen uitleggen. Zo gaan we het bijvoorbeeld hebben over de notenbalk, hulplijnen, stamtonen en intervallen.

Neem de notenbalk als basis

Bij elk muziekstuk kom je de notenbalk tegen en dat is ook niet zo gek, omdat dit eigenlijk de fundering is voor het noten lezen. Op de notenbalk komen de noten te staan. Om deze muzieknoten te plaatsen maken we gebruik van de lijnen van de notenbalk. Een notenbalk kent namelijk vijf lijnen. Op en tussen deze lijnen kunnen de muzieknoten worden geplaatst. Als we te maken hebben met noten met hele hoge of lage tonen, dan komen deze eigenlijk buiten de notenbalk te staan. Om ook deze noten te kunnen lezen maakt men gebruik van hulplijnen. Deze lijnen zijn eigenlijk korte streepjes welke boven of onder de notenbalk worden geplaatst.

Elke muzieknoot heeft zo zijn eigen toon

Nu we het fysieke gedeelte (hetgeen wat we kunnen zien) hebben gehad van de notenbalk is het nu tijd voor de tonen (het geluid wat je hoort). Als je bladmuziek wilt gaan lezen is het erg belangrijk dat je de stamtonen kent. Deze stamtonen worden aangeduid met de zeven letters van het alfabet. Daarnaast bevindt zich tussen twee noten een afstand. Deze afstand noemen we de toonafstand. Eigenlijk is dit de tijd dat men weer een nieuwe noot aanslaat. Vaak worden deze toonafstanden omschreven als intervallen (ruimte tussen twee noten). Als we deze toonafstanden samenvoegen ontstaat er een toonladder (bestaat meestal uit zeven tonen). Toonladders kunnen zowel stijgend (majeur) als dalend (mineur) zijn.

Muziek is een manier om je gevoelens te uiten en is daarom een zeer inspirerende bezigheid wat heilzaam kan werken waardoor je beter in balans komt. Wij wensen u veel plezier met uw muziek momenten!

In Muziek

Author:blog beheerder